Prvý máj - lásky čas a sviatok práce 2024

1. máj je nielen dňom pracovného pokoja na Slovensku, kedy si pripomíname dôležitosť práce, ale i sviatkom lásky a pripomienkou svätca Jozefa. Je to aj sviatok zaľúbených, ktorí sa v tento deň pobozkajú pod čerešňou, na znak svojej lásky. Okrem základných informácií o prvom máji vám predstavíme aj kúsok z ľudovej kultúry Slovenska.

1.maj Foto: Pixabay

Prvý máj - stredoveké tradície

Piaty mesiac v roku dostal meno máj. Počas tohto obdobia naplno rozkvitajú ovocné stromy, bzučia včely a zahniezďujú vtáky. Je to čas lásky, plodnosti, sviežosti a novej energie. Kedysi ľudia boli spätí s prírodou viac než dnes a preto si príchod jari nadovšetko vážili a uctievali ju rôznymi rituálmi.

Stromy mali zvláštny význam. Symbolizovali plynutie života, jeho koniec a opätovné znovuzrodenie. Ľudia začínali vtedy sadiť plodiny, aby na jeseň mohli spracovať klenoty svojej práce a pripraviť sa tak zimu. V antike zas májové stĺpy plnili akúsi ochranu pred chorobami a zlými duchmi.

História 1. mája - Sviatok práce

Vedeli ste, že sviatok práce ako ho dnes mnohí z vás poznajú má korene v Spojených štátoch amerických a v Kanade? Totižto pred viac ako 130 rokmi sa odborové zväzy vzbúrili a žiadali o osemhodinový pracovný čas. Splnenie tejto požiadavky sa konalo práve na 1. mája v roku 1886, kedy sa protestu zúčastnilo asi 300 tisíc pracujúcich ľudí a 13 tisíc podnikov.

V centre mesta Chicago pochodovalo veľmi veľa ľudí. Niektoré denníky uvádzali, že sa z domov ani nedymilo, pretože všetci túžili po lepšej zmene. Bojovali za skrátenie pracovného času, ktorý poznáme dnes. Ako sa dalo čakať, protesty vždy sprevádzajú ľudia za zmenu a proti zmene, výtržníci a vypäté situácie. Výnimkou nebolo ani Chicago.

Veľa ľudí aj počas protestu zahynulo alebo sa zranilo. Protesty, demonštrácie a štrajky trvali niekoľko dní a vyústili do masového zatýkania. Niektorých robotníckych predákov polícia zatkla a vodcov protestu čakal trest smrti obesením. Vďaka týmto ľuďom, ktorí bojovali za to, aby sa oni i budúce generácie mali lepšie, sa svet pohol čosi bližšie k ľudskosti, k zlepšeniu mzdového ohodnotenia a pracovných podmienok.

O tri roky neskôr sa v Paríži uskutočnil Kongres II. Internacionály, kde na pamiatku obetí protestu v Chicagu bol 1. máj vyhlásený ako medzinárodný Sviatok práce. V uznesení kongresu bolo napísané: "Nech robotníci vystúpia vo všetkých krajinách a vo všetkých mestách tak, ako im dovoľujú vnútorné pomery".

Prvý máj na Slovensku

V roku 1890 sa prvýkrát oslavoval Sviatok práce aj na Slovensku. Oslavy sa konali v hlavnom meste Slovenska, v Bratislave na Železnej studničke, v Košiciach a v Liptovskom Mikuláši. Potom ako vznikla ČSR (Československá republika) sa z prvého mája stal zákonom uznaný štátny sviatok, dnes deň pracovného pokoja. Stalo sa tak prvého mája 1919.

Okrem toho, prvý máj nie je len tak obyčajným sviatkom. Prvý deň v mesiaci máj dostal aj cirkevný rozmer. V katolíckej cirkvi je 1. máj totižto aj liturgickou spomienkou na svätého Jozefa robotníka - patróna pracujúcich. Pápež Pius IX. v roku 1955 oficiálne zasvätil 1. máj patrónovi robotníkov - svätému Jozefovi.

Takže prvý máj je naozaj zo všetkých strán poistený, ako sviatok, kedy si máme uvedomovať význam a hodnotu práce a byť za ňu vďačný. Paradoxom však ostáva, že hoci má Sviatok práce korene v USA, v tejto krajine sa neujal. V USA sa Sviatok práce slávi ako Labor Day, a to v prvý septembrový pondelok.

šipka Spoznajte štátne, cirkevné sviatky a sviatky pracovného pokoja.

Prvý máj 2024 v susedných krajinách

Väčšina Európy si tento sviatok užíva voľnom a uctieva ho po svojom. Taktiež pamätá na to, o čom tento deň je. Napríklad v Anglicku sa na prvého mája držia stredovekých tradícií, kedy mladí muži a ženy pochytajú za ruky a tancujú okolo "májky".

Počas tanca sa zvolí kto bude kráľ a kto bude kráľovná mája. Na Slovensku sa pália prvomájové vatry a verí sa v uzdravovaciu silu prvomájovej rosy. Nájdu sa aj výnimky, u ktorých sa tento sviatok neujal. Medzi ne patria Spojené štáty americké, Kanada a Austrália.

Stavanie mája - tradícia (minulosť a súčasnosť)

Na Slovensku sa zvyklo už v stredoveku zdobiť strom farebnými stužkami alebo papierikmi. Takto vyzdobený exemplár sa postavil pred dom vyvolenej. Stavanie mája je tradíciou strednej Európy, ktorá pochádza už z 15-teho storočia. Strom ozdobený farebnými stužkami sa označuje ako máj alebo májka.

Na postavenie mája sa väčšinou používa vrcholec jedle, smreku alebo brezy. Ten sa potom pripevní na dlhý kmeň a osadí sa do zeme. Niekde sa zotne celý strom a očistí sa od vetvičiek tak, aby ostali len na samom vrchu. Májka musí byť dokonale rovná, zdobená a očistená, taktiež pevne prichytená k zemi, aby vydržala a bola krásna ako pravá láska.

V predvečer prvého mája, muž alebo chlapec postaví tajne tento strom do záhrady svojej vyvolenej. Ak sa stalo, že deva mala nápadníkov viac, nebolo neobvyklé, že chlapi medzi sebou súťažili a navzájom si máje rúcali. Ak muž na máj pripevnil aj veniec so stužkami, bolo všetkým zrejmé, že deva sa zaňho čoskoro vydá.

Typická pesnička, ktorá sa prvému máju spievala znela takto:

Stavanie mája príhovor, darčeky

Pri stavaní mája si v tej dobe mohlo byť dievča isté, že chlapec má o ňu naozaj vážny záujem. Častokrát devy za oknom nakúkali, či príde jej vyvolený, aby si bola na 100 % istá, že sa jedná o opätované city.

Ak sa láska medzi nimi ešte prehĺbila, nasledovali zásnuby a do svadby rok čo rok sa staval máj už ozdobený s vencom. Májová tradícia bola spojená so slávnostným príhovorom a veselicami so spevom a ľudovou muzikou.

Ak si dnes nájdete pred domom darček v podobe mája, hoci ste vydatá alebo slobodná žena, môžete sa tešiť, pretože je to jeden z láskyplných symbolov ľudovej tradície. V nasledujúcom videu sa môžete potešiť muzikou, ktorá je pre prvý máj a možné svadby v tento deň typická.

šipka Nezabudnite na darčeky pre májových meninových oslávencov. Mená nájdete aj v našom meninovom kalendári.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

sviatky

Štátne sviatky v susedných krajinách 2024

Nielen na Slovensku, ale i v zahraničí majú ľudia na čo spomínať a dôvod sláviť. Poznáte sviatky susedných štátov? Ak nie, tu ste na...

huby

Kam na huby a kde rastú v roku 2024?

Kde a ako nájdete jedlé huby 🍄 a iné poklady lesa? Aké druhy húb môžete zbierať a konzumovať? Inšpirujte sa našim článkom!

marie kondo

Triky na efektívne jarné upratovanie - Danšari & Marie Kondo

Jarné upratovanie podľa Marie Kondo či Danšari vám pomôže zbaviť sa zbytočných vecí, ktoré celý rok odkladáte. Nevyužité, staré či...