4 najkrajšie grécke ostrovy s luxusnými plážami a krištáľovo čistým morom

Grécko je pre milovníkov slnka, histórie a krištáľovo čistého mora ako raj. Ostrovy, ktoré sa tiahnu po celom jeho pobreží, sú plné nádherných pláží, malebných mestečiek a starobylých pamiatok. Medzi stovkami takýchto gréckych klenotov však vyčnievajú aj štyri nádherné skvosty, ktoré ponúkajú ideálnu kombináciu luxusných pláží, bohatých dejín a dobrodružstva.

Grécke ostrovy dovolenka Foto: cristianbalate/adobestock.com

Reč je o Kréte, zelenom Korfu, Zakynthose a Rhodose, o ktorých si teraz niečo zaujímavé povieme a možno vás inšpirujeme k výberu výnimočnej dovolenky plnej slnka.

Rôznorodá Kréta: Od nádherných pláží po bohatú históriu

Kréta, najväčší z gréckych ostrovov, je doslova mikrokozmosom Grécka, ktorý ponúka všetko od pôvabných starobylých miest až po dych berúce pláže. Zlatistý piesok lemovaný nádherným morom môžete po čase dlhého vylihovania vymeniť za  rozmanité krásy ostrova, na ktorých spoznávanie sa oplatí požičať si auto.

Vidieť tu môžete naozaj čokoľvek, od ruín starovekého paláca Knossos, kde vládla minojská civilizácia, až po malebné mestá Chania a Rethymno, ktoré sú známe svojou benátskou architektúrou. Pre milovníkov turistiky je povinnou zastávkou roklina Samaria na juhozápade Kréty.

Túra trvá približne 5 až 8 hodín, no jej odmena v podobe úchvatných výhľadov na nedotknutú prírodu stojí za každú kvapku potu. Pokiaľ preferujete relax pri mori, severné pobrežie ponúka pláže ako Balos a Elafonissi, ktoré vás oslovia svojimi tyrkysovými vodami a jemným bielym pieskom.

Sviežo zelené Korfu: Ostrov aristokratov

Korfu, označované ako „smaragdový ostrov“, je známe svojou bujnou vegetáciou, historickými pamiatkami a vynikajúcimi plážami, pre ktoré si mnohí Slováci neváhajú v dobrej cestovke rezervovať výhodný last minute Korfu aj viackrát do roka.

Za dokonalým západom slnka, sa tu oplatí zamieriť na vyhliadku Kaiser's Throne na vrchole kopca Pelekas, ktorý si pravidelne a s radosťou vychutnával aj nemecký cisár Viliam II., keď sa na Korfu uchýlil na oddych. Okrem toho Korfu má viac ako 250 malebných dedín, kde môžete zažiť autentickú atmosféru ostrova a obdivovať záhrady plné kvetov.

Jedným z najobľúbenejších miest na kúpanie je zátoka Kassiopi alebo pláž Paleokastritsa. Táto oblasť je obklopená dramatickými skalami a krištáľovo čistým morom, ktoré vytvára scenériu hodnú pohľadnice.

Tajomný Zakynthos: Skrytá perla Iónskeho mora

Zakynthos, tretí najväčší ostrov v Iónskom mori, ponúka nezabudnuteľné pláže a neobyčajné prírodné scenérie. Najznámejšou plážou je ikonická Navagio Beach, známa aj ako Smugglers' Bay. Obklopená je strmými útesmi a prístupná iba loďou, čo jej dodáva nádych tajomstva.

Je to jedno z najfotografovanejších miest v celom Grécku, no zároveň aj dosť preplnené, takže ak hľadáte pokojnejšie miesto, zamierte na menej známe pláže, ako je Kalamaki Beach. Zakynthos je tiež známy svojou prírodnou faunou, z ktorej za zmienku stoja napríklad obrovské korytnačky Caretta-Caretta.

Slnečný Rhodos: Ostrov histórie a nekonečných pláží

Ak hľadáte miesto, kde vás slnko bude hriať počas celého roka, Rhodos je tou správnou voľbou. Tento ostrov sa pýši viac ako 3000 slnečnými hodinami ročne, čím sa stáva jedným z najslnečnejších miest v Európe. Hlavné mesto na severnom pobreží láka návštevníkov svojím stredovekým starým mestom, ktoré je zapísané na zozname UNESCO.

Tu sa môžete prejsť okolo Paláca veľmajstra alebo len tak relaxovať na niektorej z okolitých pláží. Pre tých, ktorí preferujú aktívnejšiu dovolenku, je toto miesto ideálne aj pre vodné športy či výlety do okolia. Jedným z najkrajších miest na ostrove je mestečko Lindos, ktoré so svojou Akropolou ponúka nádherné výhľady na pobrežie.

Ak chcete niečo naozaj netradičné, navštívte blízky ostrovček Agios Sostis, tiež známy ako Cameo Island, kde sa môžete ponoriť do priezračných vôd alebo si vychutnať kokteil v plážovom bare.

Či už hľadáte pokoj na odľahlej pláži, zážitky z turistiky v divokej prírode alebo potulky po historických uličkách, grécke ostrovy vám ponúknu všetko, čo od dovolenky očakávate. Každý z týchto ostrovných skvostov má niečo jedinečné a očarujúce, čo vás donúti sa sem vracať a vychutnať si jeho dobre známe alebo viac tajomné zákutia aj so svojimi blízkymi.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

opalovanie

Alergia na slnko, pigmentové škvrny? Ako vybrať opaľovací krém?

Opaľovanie je súčasťou leta a letných dovoleniek. Ako sa vyhnúť "alergii" na 🌞 a nespáliť sa? Viac informácii sa dozviete v našom článku.

12345

Jet lag, čo to je a ako zvládnuť posun času?

Cestovanie letom svetom 🛫 vie byť pre citlivejšie povahy naozaj náročné. Ako si poradiť s tzv. jet lagom v ✈️, čo to je a ako sa mu môžete...

pas1

Žiadosť o cestovný pas – cena, ako dlho trvá a ďalší info

Cestovný pas je súčasťou každého cestovateľa, najmä v krajinách mimo Európskej únie. Viac informácií nájdete v texte.