Ako vybrať koberec do chodby? 4 tipy, ktoré by ste mali poznať

Chodby sú v bytovom dizajne častokrát prehliadané. Ide pritom o dôležitý priestor, ktorý prepája miestnosti v domácnosti. Chcete, aby chodba vyzerala štýlovo? Koberec je nielen dizajnovým doplnkom, ale aj praktickým prvkom. Zistite, ako vybrať najlepší koberec do vašej chodby.

Koberec Foto: Pixel-Shot / stock.adobe.com

Ideálny rozmer koberca

Zabudnite na staromódne celoplošné koberce. Praktický kusový koberec do chodby by mal pokrývať väčšinu plochy, avšak je odporúčané nechať na každej strane aspoň 10-15 cm viditeľnej podlahy. Má to prínos nielen z vizuálneho hľadiska (chodba pôsobí vyváženejšie), ale i z praktického – koberec nebude prekážať pri otváraní dverí vedúcich do iných miestností.

Materiál s vysokou odolnosťou

Pre rušné miestnosti s vysokou frekvenciou pohybu je nevyhnutný koberec, ktorý je odolný voči opotrebeniu. Pri výbere odolných kobercov do kuchyne či chodby (vysoko frekventované zóny) teda siahnite po modeloch vyrobených z polypropylénu, nylonu alebo zmesi syntetiky a vlny – sú odolné a ľahko sa čistia.

Vlnené koberce sú okrem toho pohodlné, mäkké pod nohami a sú skvelým tepelným a zvukovým izolantom. Vhodnou alternatívou sú koberce z prírodných vlákien ako juta, sisal alebo kokosové vlákno.

Výber vzorov prispôsobte proporciám chodby

Nie ste spokojný s proporciami vašej chodby? Výber správneho vzoru vám môže pomôcť vytvoriť optickú ilúziu, ktorú potrebujete. Horizontálne pruhy na koberci môžu opticky rozšíriť úzku chodbu, zatiaľ čo vertikálne pruhy alebo výrazné, pozdĺžne sa tiahnuce vzory ju môžu opticky predĺžiť. Ak je naopak chodba veľmi dlhá, zakrivené či kruhové vzory priestor vyvážia.

Koberec pre podlahové kúrenie

Máte v domácnosti podlahové kúrenie? Nesprávny koberec môže znížiť jeho účinnosť a zvýšiť náklady na vykurovanie. Najvhodnejším je v tomto prípade tenký koberec s nižším vlasom, čo umožní teplu efektívne prenikať do miestnosti.

Vyberajte model s podkladom, ktorý je určený pre použitie s podlahovým kúrením – napr. filcový podklad dokáže udržať oveľa viac tepla. V tomto kontexte sú najvhodnejšie nízkoprofilové syntetické materiály, ktoré dobre vedú teplo alebo prírodné materiály.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Nakupovanie

Bohoo e-shop sľubuje lacné nákupy – aké sú naň recenzie?

Internetový obchod Bohoo je čosi ako obdoba známeho Aliexpressu. Ako majú ľudia skúsenosti s nákupmi v tomto e-shope a aké sú recenzie?

Allegro

E–shop Allegro SK: recenzie, skúsenosti s nákupom

Allegro SK je internetovou platformou, na ktorej môžete nakupovať 🛒 a prehľadávať rôzne druhy tovaru za výhodnejšie ceny. V článku sa...

Reklamácia

Ako na reklamáciu a odstúpenie od zmluvy: rady a postup

Ako reklamovať tovar, čo k tomu potrebujete a je možné reklamovať službu? 🛒 A ako je to s nákupom cez internet a odstúpením zmluvy? Viac...