Suchý február 2024 bez alkoholu - čo to je a ako ho dodržovať?

Iniciatíva Suchý február prináša každoročne kampaň za obmedzenie alkoholu na jeden mesiac v roku. S heslom “Nepiť je umenie!” inšpirujú ľudí, aby obmedzili pitie alkoholických nápojov a zlepšili tak svoje zdravie, spánok, ale aj sexuálny život.

Čo je Suchý február
Prečo ho držať
Alkotest
Alkoholické kalórie
Závislosť od alkoholu

Suchý február Foto: Pixabay

Čo je to Suchý február?

Obľúbený celosvetový trend posledných rokov nabral na popularite aj u nás. Kampaň Suchý február má inšpirovať ľudí, aby obmedzili konzumáciu alkoholu na jeden mesiac a zlepšili tak svoje zdravie. Slovák, ktorý je starší ako 15 rokov vypije priemerne 11,5 litra čistého liehu ročne. Štatistiky ukazujú, že na Slovensku je 400 000 ľudí závislých od alkoholu.

Skúste sa zapojiť do akcie aj vy a ovládnite popíjanie alkoholu. Neskôr uvidíte aké benefity vám Suchý február bez alkoholu prinesie. Inšpirujte sa našimi receptami na obľúbené nealkoholické drinky.

Prečo držať "suchý február"?

Každý rok pribudne k 400 000 ľudí závislých na alkohole ďalších 6000, čo nie je málo. Na alkohol sa míňa približne 2,5 % z celkových mesačných výdavkov, s cigaretami je to až 6 %. Aj keď sa tieto štatistiky nemusia dotýkať presne vás, pokúsiť sa urobiť vo svojom živote zmenu (aspoň) na mesiac, vás môže inšpirovať.

Február bez alkoholu 2024

Pri držaní mesiaca bez alkohoul, vám suchý február prinesie aj tieto benefity:

  • kvalitnejší spánok
  • viac energie
  • nebudete priberať na váhe
  • zlepšenie trávenia
  • ušetrenie peňazí
  • obmedzenie fajčenia, pokiaľ fajčíte
  • budete mať čistú hlavu
  • zlepšenie imunity

Suchý február: www.suchyfebruar.sk, registrácia a alkotest

Na oficiálnej stránke suchyfebruar.sk nájdete všetky potrebné informácie. Taktiež sa tam môžete zaregistrovať a získať tak podporu od organizácie. Nájdete tu aj alkotest, teda test nezávislosti či závislosti na alkohole. Okrem iného na vás čakajú otázky ako napríklad:

  1. Ako často sa napiješ nejakého alkoholického nápoja?
  2. Koľko pohárov alkoholického nápoja si dáš v typický deň, keď niečo piješ?
  3. Ako často vypiješ 4 alebo viac pohárov alkoholického nápoja pri jednej príležitosti?
  4. Ako často počas posledného roku si zistil/a, že nie si schopný/schopná prestať piť, keď začneš?
  5. Ako často si počas posledného roku mal/a pocit viny alebo výčitky svedomia po pití?

Suchý január alebo február - celosvetový trend

V Británii tento trend poznajú pod názvom Dry January a v Belgicku zas ho označujú ako Tournée Minerale. Nech je to už január alebo február, princíp je rovnaký. Kampane po celom svete inšpirujú ľudí, aby dostali svoje pitie pod kontrolu a na mesiac si od neho odpočinuli.

Podľa štúdie, ktorú zverejnila Univerzita v Sussexe, už pri mesačnej abstinencii získa človek väčšiu kontrolu nad konzumáciou alkoholu, zlepší sa mu kvalita spánku, ale aj krvný tlak a sexuálne funkcie. Viac ako polovica účastníkov štúdie uviedla, že už po mesiaci mali lepšiu kvalitu pokožky a váhový úbytok.

Alkoholické kalórie

To, že konzumácia alkoholu v príliš veľkom množstve neprospieva organizmu je nám jasné. Aký má však alkohol vplyv na priberanie? V tabuľke nižšie sa môžete pozrieť na kalorické hodnoty piva a niektorých destilátov.

Aby bolo možné porovnanie, uvedené množstvo kalórií je v 100 ml. Údaj % DDD potom uvádza, koľko percent z odporúčanej dennej dávky energie je jednou touto obvyklou mierou vyčerpané. Viac o sacharidoch a kalóriách v obľúbených pivách si môžete prečítať TU.

Druhy piva kcal na 100ml kcal na 0,5l % DDD
Pivo svetlé 10 % 37 185 9,3 %
Pivo svetlé 11 % 41 203 10,2 %
Pivo svetlé 12 % 44 221 11,1 %
Pivo tmavé 10 % 38 191 9,6 %
Pivo tmavé 11 % 42 211 10,6 %
Pivo tmavé 12 % 46 228 11,4 %
Pivo nealkoholické 20 100 5 %

Vedeli ste, že destiláty sú plné prázdnych kalórií, teda neobsahujú žiadne vitamíny, minerály ani iné zdraviu prospešné látky? Okrem toho sú destiláty kalorickými bombami, preto by ich konzumácia mala byť maximálne umiernená. Práve pri destilátoch je energia a telu prospešné látky oproti ostatným alkoholickým nápojom v najväčšom nepomere. Existujú aj nealkoholické destiláty, z ktorých si môžete namiešať výborné nealkoholické drinky.

Druhy alkoholu % kcal na 100ml kcal na 2 cl % DDD
vodka 40 % 230 46 2,3 %
rum 40 %
235 47 2,4 %
whisky 40 % 235 47 2,4 %
absint 70 % 430 86 4,3 %

Alkoholizmus: závislosť od alkoholu - kde vyhľadať pomoc?

Slováci sú v pití alkoholu dlhodobo na vysokých priečkach. Aktuálne sa držíme na 11. pozícii v rámci Európy. Z dlhodobého hľadiska je alkohol na Slovensku naozaj veľkým problémom, pretože priamo súvisí so samovraždami, smrteľnými nehodami a rodinnými tragédiami.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2021 hospitalizovaných pre duševné poruchy a poruchy správania až 37 482 pacientov na psychiatrických oddeleniach. Z toho 25,8 % je podiel pacientov s poruchami psychiky a správania zapríčinenými nadmerným užívaním alkoholu.

Ak máte vy alebo váš blízky problém s alkoholom, môžete sa obrátiť na informačnú a poradenskú linku na čísle. Môžete kontaktovať aj Anonymných alkoholikov, ktorí fungujú v každom regióne. Viac informácií nájdete na ich oficiálnych stránkach práve TU.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

Ako začať s otužovaním

Ako začať s otužovaním? Uzamykanie zimného Dunaja 2024

Chcete sa začať otužovať ❄️? Prečítajte si náš článok ako začať, na čo si dať pozor a ako často sa otužovať.

Posilnenie a podpora imunity

Posilnenie a podpora imunity: čo potrebujú deti a čo dospelí?

Menšie množstvo slnečného žiarenia, pokles teplôt, ale aj zníženie životnej energie ovplyvňuje ľudský organizmus. Ako si prirodzene...

Zdravý rakytník: pestovanie, spracovanie, recepty

Zdravý rakytník: pestovanie, spracovanie, recepty

S jeseňou prichádza obdobie rôznych chrípok🤧. Posilnite svoju imunitu prirodzenou cestou 🍶 pomocou rakytníku, ktorý obsahuje 200x viac...