Čo je nevyhnutné pre aktívne sedenie?

Pristihli ste sa, aké návykové je pre vás zdravé sedenie? Dôkazom je už len to, keď na stred tela v správnej pozícii upozorňujete kolegov v práci. Najradšej by ste revoltovali výmenou tradičného za aktívne sedenie. Čo tvorí funkčnú stránku tejto kancelárskej výbavy a aké pozitívne vplyvy badať na zdraví?

Kancelárska stolička Foto: primopiano / Adobestock.com

Základom je vybrať si kvalitné sedenie

Význam správneho sedenia si uvedomujeme, až keď sa začnú prejavovať prvé zdravotné ťažkosti. Tie nesúvisia len s chrbticou, ako hlavnou oporou tela, ale aj so zápästiami, krkom, ramenami i s vnútornými orgánmi. Počas dlhodobého a navyše jednostranného sedenia vyvolávame tlak na brušné svaly. Trpia aj brušné orgány a platničky.

Pre zníženie rizika vzniku týchto problémov potrebujeme docieliť tzv. vlnovité sedenie, ktoré sa začína miernym vysunutím krku dopredu a ústi v krížovej a ostatnej spodnej časti chrbta smerom dovnútra. Dobrým pomocníkom sú ergonomické kancelárske kreslá s bedrovou opierkou.

Svojpomocne si môžeme vylepšiť sedenie aj na štandardnej kancelárskej stoličke. Skvelou pomôckou je vankúš alebo iná výplň medzi chrbát a operadlo, aby ste dosiahli prirodzené zakrivenie chrbtice. Profesionálnu ergonomickú stoličku však tento trik nenahradí.

Aktívne sedenie na zdravotnej kancelárskej stoličke

Skvelou pomôckou pre aktívne sedenie je zdravotná kancelárska stolička. Najlepšie podporuje spomínané vlnovité sedenie, kde chrbtica zostáva počas celej doby v esovitej línii.

Všetky ďalšie kvality tejto kancelárskej stoličky potvrdzuje nielen široká verejnosť, ale aj odporúčania od fyzioterapeutov. Významným prvkom sa stáva operadlo s bedrovou opierkou. Bedrovú časť totiž najviac oslabuje nezdravé sedenie - môžeme povedať, že na nej „visí“ celé telo. Odstránením týchto nedostatkov sa na trh postupne dostávajú ďalšie zdravotné stoličky pre vzpriamené držanie tela, uvoľnené ramená a bedrá.

Tieto ergonomické modely sa prispôsobujú telu sediacej osoby, a to vďaka viacerým nastaviteľným komponentom - opierka hlavy, chrbtové operadlo či podrúčky.

Ako sa prejavuje dynamické sedenie?

Spomínaná aktivita pri sedení evokuje pohyb a jeho zmeny. Je to skutočne tak, aj keď zdanlivo sa naše telo počas sedenia nepohybuje. Do pohybu ho uvádza až špeciálne navrhnutá kancelárska stolička, resp. synchrónne pôsobí na zmeny tela a aktuálnu pozíciu vlastného pohyblivého mechanizmu.

Najčastejšie je za tým špeciálne viacdielne operadlo. Umožňuje telu pohybovať sa počas sedenia do všetkých strán, a tým jednoznačne rozlišovať medzi nefunkčným a zdravým sedením.

Len takto navrhnuté ergonomické stoličky umožňujú tzv. dynamické sedenieViac sa dočítate TU! Alebo to vyskúšate na vlastnej koži?

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

žena beží

Zdravý životný štýl - boj proti celulitíde

Celulitída je nepriateľom krásnej hladkej pokožky. Naučte sa starať o seba zvonka aj zvnútra a predchádzajte tak pomarančovej kôre a strate...

Thai Chi

Tai Chi (thai-chi): zostava a cviky na doma

Tai-chi má korene v taoizme. Využíva energie Jin a Jang ☯. Jedná sa o tzv. meditáciu v pohybe. Navodí hlboký pocit uvoľnenia, sústredeného...

Čo je tenisový lakeť - príznaky, príčiny a liečba

Čo je tenisový lakeť - príznaky, príčiny a liečba

Ak vás trápia silné bolesti na vonkajšej strane lakťa, prípadne bolesť, ktorá vám vystreľuje do ramena alebo predlaktia, tak by sa mohlo...