Ako vybrať ten správny kuchynský drez?

Kuchynský drez je pomyselným srdcom kuchyne. Motáme sa okolo neho pri príprave pokrmov aj pri upratovaní po večeri. A zamierime k nemu hocikedy aj uprostred noci, kedy potrebujeme zvlažiť hrdlo niekoľkými dúškami vody. Je teda dôležité, aby drez dobre vyzeral a aby mal jeho užívateľ zaistené čo najväčšie pohodlie. Drezov je na výber v dnešnej dobe nepreberné množstvo, preto sme sa dnes pozreli na všetky základné typy a posúdili ich dobré a zlé vlastnosti. Možno vám náš článok pomôže pri výbere toho pravého.

Kuchynský drez Foto: Shutterstock.com

Jednodrez alebo dvojdrez?

Existujú drezy do kuchyne s jednou aj s dvomi umývacími plochami. Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody, ktoré by mali byť vzaté do úvahy pri rozhodovaní.

Jednodrezy sú moderným a minimalistickým riešením. Je možné vyberať z jednodrezov hranatých, oválnych aj rohových. Disponujú väčšinou (nie je to ale pravidlom) plochou na odkvapkávanie, ktorú oceníte pri umývaní hrncov či panvíc.

Dvojdrezy nie sú k videniu tak často, ale určite stoja za zváženie zvlášť pre väčšie rodiny. Ich výhody ocenia aj nároční kuchári. V dvojoddielovom dreze je totiž možné oddeliť umývanie riadu od odkvapkávania, čo môže byť pohodlné pri príprave pokrmov.

Do malého drezu môžete položiť ovocie či zeleninu, zatiaľ čo umyjete veľkú misu, v ktorej chcete pripravovať zdravý šalát. Aby získali priestor pre druhý drez, väčšinou musia designéri adekvátne zmenšiť priestor pre plochu na odkvapkávanie, čo môže niekto cítiť ako zásadnú nevýhodu tohto typu.

Montáž kuchynského drezu

Drezy ďalej rozlišujeme podľa typu montáže. Existuje niekoľko variantov na usadenie drezu, pri ktorých dôležitú úlohu zohráva aj materiál pracovnej dosky. Pokiaľ máte drevenú alebo laminátovú dosku, pravdepodobne zvolíte drez s vrchnou, celoplošnou, alebo presahovou a modulovou montážou. Pri kameninovej a mramorovej doske máte pri výbere voľnejšiu ruku. Posúďte sami, aké sú charakteristiky jednotlivých typov montáže.

Montáž na dosku - jednoduchá a rýchla

Montáž na dosku alebo aj horná montáž znamená, že je drez umiestnený na kuchynskú linku, jedná sa teda o jednoduchý typ inštalácie. Okraje drezu sú potom ľahko vyvýšené, čo môže skomplikovať údržbu.

Montáž pod doskou – čistý a elegantný vzhľad

Inštalácia drezu pod pracovnou doskou je trochu zložitejšia, takže tento variant odradí menej skúsených domácich majstrov. Odmenou za bezchybné vyhotovenie ale je čistý vzhľad a jednoduchšia údržba, pretože odpadky a nečistoty nezostávajú na hrane dosky.

Montáž do roviny – moderná a funkcionalistická

Drez v tomto variante nahrádza časť kuchynskej linky. A tiež zaberá dosť miesta. Rovnako tento variant je pre domácich majstrov náročný, ale prispieva k opticky zjednotenému, elegantnému vzhľadu kuchyne.

Aký materiál je najvhodnejší?

Materiálov, z ktorých sú kuchynské drezy vyrobené, je nespočetné množstvo. A žiadny nemá v kuchyniach monopol. Je pravda, že nerezová oceľ stále patrí medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie, ale v poslednej dobe začína ustupovať stále populárnejšej keramike a granitu.

Nerezová oceľ - nehynúca klasika

Jednoduchá údržba a stálofarebnosť robí z nerezovej ocele obľúbenú voľbu. Niekomu sa zdá oceľ ošumelá, inému ale pripadá svojím spôsobom elegantná. Nevýhodou ale určite je citlivosť voči poškriabaniu.

Granit - odolný a príťažlivý

Oproti nerezu je možné v prípade granitu vyberať si zo širokej palety farieb a designu. Granit je vysoko tepelne odolný a odolný voči poškriabaniu. Jeho nevýhodou ale je nižšia odolnosť proti agresívnym chemickým látkam.

Keramika - známa po tisíce rokov

Doba socializmu vybavila milióny kuchýň nerezovými drezmi, až ľudia skoro zabudli, ktorý materiál je pre kuchynský drez skutočnou klasikou. Teraz sa keramika vracia. Získava si obľubu vďaka svojej vysokej pevnosti, odolnosti a kvalite. Ani po rokoch nestráca svoju prirodzenú krásu a lesk. Nevýhodou ale je vysoká obstarávacia cena.

Tectonitové drezy – flexibilita a trvanlivosť

Tectonite je materiál s podobnými vlastnosťami ako granit, ale je o niečo lacnejší. Ide o umelý materiál vytvorený zo zmesi polyesterových živíc a ďalších komponentov. Tectonitové drezy sú odolné proti poškriabaniu a 100% recyklovateľné, ale sú na nich po rokoch užívania vidieť ryhy.

Drez v kuchyni Foto: Shutterstock.com

Čo ďalšie zvážiť pri výbere kuchynského drezu?

Kľúčové sú pochopiteľne rozmery. Zvoľte ideálnu veľkosť drezu s ohľadom na vašu kuchynskú linku. Dôležitá je aj hĺbka. Pochopiteľne platí, že hlbší drez znamená pohodlnejšie umývanie, pretože do neho dáte aj hlboké hrnce a panvice. Otázkou ale je, akú veľkú hĺbku drezu dovoľuje vaša kuchynská linka. Venujte pozornosť aj výške drezu. Nemali by ste sa pri umývaní riadu hrbiť. Zlaté pravidlo hovorí, že by užívateľ mal dlaňami dosiahnuť na dno drezu bez toho, aby sa musel predkláňať.

Komentáre

Pridať komentár


Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich pisateľov a prevádzkovateľ tohto portálu za ne nenesie zodpovednosť



SÚVISIACE ČLÁNKY

robot

Ako vybrať robotický vysávač? Informácie a kritéria

Robotický vysávač je samochodným typom vysávača, ktorý zbiera nečistoty po vašom dome. Jednoducho sa nabíja a používa.

marie kondo

Triky na efektívne jarné upratovanie - Danšari & Marie Kondo

Jarné upratovanie podľa Marie Kondo či Danšari vám pomôže zbaviť sa zbytočných vecí, ktoré celý rok odkladáte. Nevyužité, staré či...

záclona

Metrážové, hotové a luxusné závesy a záclony

Závesy a záclony sú tradičným doplnkom okien každej domácnosti. V našom článku rozoberieme ako záclony a závesy vybrať, zavesiť a zladiť so...